Kiełbasa własnej roboty smakuje wyjątkowo. Warto się o tym przekonać sięgając na przykład po przepis na tradycyjną wiejską kiełbasę. Oczywiście wiele osób ma swoje ulubione miejsca, gdzie kupuje sprawdzoną kiełbasę, ale jednak nie ma jak domowa wędlina!

Żeby zrobić dobrą wiejską kiełbasę trzeba zmielić 4 kg łopatki wieprzowej i 0,5 kg słoniny. Następnie dodaje się 4 łyżki soli, 2 łyżki pieprzu, 2 główki przeciśniętego przez specjalną praskę czosnku oraz około szklankę wody. Wszystkie składniki mieszamy i dobrze wyrabiamy. Kolejny krok to napełnienie masą jelit wieprzowych (ręcznie lub za pomocą odpowiedniej maszynki) i wędzenie przez kilka godzin w dymie o temperaturze 70°C. To jeden z łatwiejszych przepisów. Nieco bardziej wymagający zaleca użycie dodatkowo 0,5 kg wołowiny oraz zapeklowanie wieprzowiny i wołowiny przed wyrobem kiełbasy. W tym celu trzeba pokroić mięso i wymieszać je z solą oraz saletrą. Następnie zamyka się je w kamionkowych naczyniach i odstawia na 3 dni w chłodne miejsce, chociażby do lodówki.

Jeżeli ktoś chce zrobić pieczoną kiełbasę wiejską, to proces jej wędzenie i pieczenia po napełnieniu mięsną masa jelit powinien przebiegać w trzech etapach. Najpierw przez pół godziny obsusza się kiełbasy w dymie o temperaturze około 50°C. Następnie wędzenie w tej samej temperaturze, które powinno trwać najwyżej 90 minut. W końcu następuje około 60 minutowe pieczenie w temperaturze 75-90°C. Jak więc widać nawet samo wędzenie kabanosów, kiełbas czy szynki może odbywać się na różne sposoby.

Oczywiście różne przepisy na wiejską kiełbasę mogą się różnić trochę od siebie. W niektórych proponuje się użycie wieprzowiny oraz indyka. Pośród przypraw mogą pojawić się oprócz soli i pieprzu słodka papryka, gorczyca, gałka muszkatołowa. Czasami przed wędzeniem zalecane jest też zanurzenie kiełbasy we wrzątku na kilka minut. Chyba, że zamierza się ją upiec w gorącym dymie, wtedy nie jest to potrzebne. Natomiast jeśli bierzemy pod uwagę tylko wędzenie, to lepiej sparzyć ją wcześniej. Cóż więcej można dodać – przyjemnego robienia kiełbasy i smacznego!