Bez profesjonalnej wędzarni chcąc przyrządzić we własnym domu jakieś wyroby mięsne można najwyżej zrobić parówki – nieprawda. Okazuje się, że istnieją pewne pomysły na małe, domowe wędzarnie. Można ją zrobić nawet z garnka…

Po pierwsze potrzebny jest jakiś rondel lub garnek z pokrywką, który nie jest nam niezbędny do codziennego gotowania. Poza tym niezbędne będą tacka do gotowania na parze, folia aluminiowa oraz specjalne niewielkie cząstki drewna, czyli tak zwane zrębki. Na dnie garnka kładziemy folię i zasypujemy ją zrębkami. Można też (zanim nasypie się „opał” wsypać herbatę, przyprawy czy zioła, które nadadzą odpowiedniego aromatu). Następnie wkładamy tackę do gotowania na parze. Kładziemy na niej mięso, która ma się wędzić. Przykrywamy garnek dobrze dopasowaną pokrywką. Stawiamy garnek-wędzarnię na ogniu. Kawałeczki drewna zaczną się wkrótce tlić i mięso będzie się wędzić. Oczywiście nie da się przygotować w ten sposób zbyt wiele wędliny lub mięsa na raz, ale zawsze to coś. Jeśli wędzenie w garnku nie spełnia naszych oczekiwań można wypróbować wok. Tutaj również zaczynamy od wyłożenia go folią, wsypania aromatyzujących dodatków i zrębków. Ustawiamy tackę, kładziemy mięso i przykrywamy pokrywką. Oczywiście trzeba rozgrzać wok i to dość mocno, a potem zmniejszyć ogień. Jak długo należy wędzić mięso? Wszystko zależy od jego rodzaju, ale dość łatwo można sprawdzić czy jest gotowe.

Przygotowanie domowej wędzonki jest możliwe również w beczce. Jeśli ktoś ma ogród może skonstruować z niej własną wędzarnię. Najlepsza polecana jest drewniana beczka, bo będzie lepiej utrzymywać temperaturę w środku. Na górze trzeba zamocować metalowe pręty, na których będziemy układać lub wieszać mięso. Beczka powinna mieć od dołu połączenie z kanałem dymnym idącym od paleniska. Podczas wędzenia należy rozpalić palenisko, tak żeby dym działał odpowiednio na mięso. Oczywiście beczka powinna być wówczas przykryta od góry odpowiednią pokrywą również z drewna. Okazuje się więc, że nie tylko sam proces wędzenia i przyrządzania wędlin może być fascynujący, ale dotyczy to także szukania sposobów na zorganizowanie własnej wędzarni.